vineri, 4 ianuarie 2013

Chifle gustoase

Va amintiti vremurile cand mancam la bunici paine calda cu branza sau cu unt?Eu da si as da orice pentru inca o zi in care ma trezeam langa soba din casa batraneasca, cu un miros inconfundabil de paine calda facuta pe vatra.

Ei bine vremurile s-au schimbat si toata lumea a evoluat si de aceea prin acest articol incerc sa folosesc ce am la indemana pentru a face ceva pe gustul meu.

Astazi va invat sa faceti chifle cu mirodenii care se pot servii atat calde cat si reci.Pentru inceput avem nevoie de:
Ingrediente:
-2 linguri de lapte praf
-350ml apa calduta
-60ml ulei de masline
-2 linguri sare
-2 linguri zahar
-600g de faina
-un plic drojdie uscata
-5 linguri samburi de seminte(floarea soarelui/dovleac)
-o lingurita de rozmarin uscat
-o lingurita de oregano
-2 lingurite praf de usturoi
-o lingurita maghiran uscat

Pasul 1.
Intr-un bol mare punem faina si ierburile aromatice,facem o gopita si adaugam apa amestecata cu laptele praf,drojdia si zaharul dupa care amestecam pana devine un aluat legat.

Pasul 2.
Mutam aluatul pe un fund de lemn sau orice alta suprafata curata si il framantam bine(circa 15 minute) pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini.

Pasul 3.
Punem aluatul intr-un recipient in care am pus in prealabil putin ulei de masline si acoperim cu un prosop uscat si il lasam sa creasca intr-un loc calduros o ora si jumatate pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

Pasul 4.
Punem aluatul pe o planseta tapetata cu faina si il mai framantam 5 minute pentru a scoate aerul din compozitie.Il modelam ca o rulada si il portionam cu un cutit ca in imaginea de mai jos.



Pasul 5.
Luam fiecare felie si modelam bine pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt lasand loc intre ele pentru a le permite sa creasca dupa ce le bagam la cuptor.

Pasul 6.
Crestam chiflele cu un cutit si sa le dam la cuptor circa 20 de minute sau pana cand capata o crusta rumena.Le scoatem din cuptor, batem un ou si ungem fiecare chifla cu o pensula dupa care presaram seminte de susan peste fiecare.

Pasul 7.
Le mai lasam 5-10 minute la cuptor si voila...

Cam asta a fost reteta care mi-a amintit de copilarie, tin sa precizez ca puteti baga in boala vecinii cu mirosul pe care il emana.
Pana la urmatorul articol va doresc pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu